Nopal 1000 g

Nopal 1000 g

153,00 zł
s VAT
Dostępność:       
Producent:

 OPIS
Nopal - opuncja - Opuntia  ficus indica
Nopal, nazywany równiez opuncją  to pustynny kaktus należący do gatunku opuntia .Jego ojczyzną jest Meksyk.Rozprzestrzenił się także na obszarach Południowej Ameryki, Północnej Afryki i Australii.  Z łodygi wyrastają  zielone, mięsiste i soczyste liście eliptycznego kształtu o bogatych właściwościach odżywczych. Z pięknych kwiatów Nopalu powstają owoce  o różnym zabarwieniu i słodkawym smaku.   Owoce są wysoko cenioną żywnością, były jednym  z głównych składników diety rdzennych ludów indiańskich. Także dzisiaj są powszechnie spożywane na surowo lub gotowane. 
Owoce są bogate w składniki mineralne,w szczególności  w wapń, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, selen, żelazo,glin, mangan, witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12 i C), węglowodany : cukry proste, dwucukry i wielocukry (głównie pektyny, celuloza i rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik).
 Zawierają również aminokwasy, w tym 8 bardzo ważnych -  takich, których organizm nie może produkować sam i powinien przyjmować z pokarmów, w których są zawarte.
Nopal zawiera jeszcze jeden cenny związek - berberynę, która ma korzystny wpływ na układ nerwowy, łagodzi lęk i depresję.
Nopal jest stosowany nie tylko w przemyśle spożywczym,ale także farmaceutycznym i  kosmetycznym.
Firmy kosmetyczne wykorzystują jego doskonałe właściwości nawilżające i ochronne w produkcji kremów, szamponów, odżywek i mydła.
 JAKI  WPŁYW NA NASZ ORGANIZM MOŻE MIEĆ NOPAL?
Reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza poziom lipidów, reguluje masę ciała, oczyszcza okrężnicę, przywraca zdrowe trawienie, reguluje funkcje wątroby uzupełnia dietę wegetariańską w aminokwasy. Zmniejsza ryzyko zawałów i chorób  sercowo-naczyniowych.
Pozytywnie wpływa na wchłanianie cukrów i tłuszczów w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wartość energetyczną posiłków i tym samym przyspiesza przemianę materii, co jest bardzo pomocne w redukcji masy ciała. Wysoka zawartość błonnika daje uczucie sytości, dlatego  jest wykorzystywany w profilaktyce otyłości. 
Błonnik wraz z białkami ma zdolność wiązania tłuszczu dzięki czemu organizm mniej go wchłania. Normalizuje pracę żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit. Błonnik pęczniejąc hamuje apetyt oraz wymiata resztki pokarmowe i złogi kamieni kałowych, pomagając w trawieniu i wypróżnianiu udrażnia jelita, likwiduje uczucie pełności. Oczyszcza jelita, dzięki zawartości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Błonnik absorbuje wodę i przyspiesza przejście pokarmu przez przewód pokarmowy, reguluje wypróżnienia. Zapobiega zaparciom, ochraniając grube i cienkie jelito. Od czystości i prawidłowości pracy jelit zależy zdrowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Nopal w sposób naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, pochodzące z niezdrowego sposobu odżywiania, ale również z alkoholu i palenia tytoniu. 
Dzięki  korzystnemu wpływowi na metabolizm tłuszczów, obniża frakcję cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) oraz zwiększa frakcję cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu). 
Obniża nadmiar kwasu żołądkowego, chroniąc błonę śluzową przewodu pokarmowego, a tym samym zapobiega chorobie wrzodowej. Substancje śluzowe pomagają w gojeniu się uszkodzeń przewodu pokarmowego na całym odcinku.
Zawartość berberyny uspokaja nerwy i  działa przeciwlękowo, zmniejsza depresję i zwiększa   odporność na zmęczenie i wyczerpanie. 
Zawartość substancji mineralnych zwiększa energię, poleca się więc go osobom przemęczonym, osłabionym, znużonym, chorym oraz ludziom powracającym do zdrowia po wyniszczających chorobach. 
Nopal obniża poziom glukozy we krwi i przeciwdziała hiperglikemii (podwyższony poziom cukru we krwi). Choć nie leczy cukrzycy, to poprzez zawartość pektyn, celulozy i różnych śluzów roślinnych oddziałuje na pochłanianie glukozy w organizmie, pomagając kontrolować poziom glukozy we krwi.   
Aminokwasy i przeciwutleniacze zawarte w Nopalu zmniejszają ryzyko zawałów i chorób  sercowo-naczyniowych,zwiększają wydolność tętnic i chronią przed wystąpieniem miażdżycy. 
Nopal można także stosować wspomagająco w zaburzeniach ukrwienia mięśnia serca i centralnego układu nerwowego.
Poprawia także  kondycję skóry.
W tradycyjnej medycynie rdzennych mieszkańców Nopal jest stosowany w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, astmy, migreny i bóli głowy,  oraz leczeniu oparzeń i obrzęku kończyn.
 SKŁAD
Starannie wyselekcjonowane suszone i mielone liście i owoce Nopalu -  Opuntia ficus indica.  Ze świeżych zbiorów. Gwarantujemy wysoką jakość, czystość i właściwy gatunek botaniczny. 
SPOSÓB  STOSOWANIA: 
Dawkowanie: 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki proszku, najlepiej kilka minut przed posiłkiem, wymieszać z około 200-300 ml wody lub soku. Zaleca się mieszać w szejkerze albo słoiczku poprzez wstrząsanie.  Można też dodawać go do mąki, z której piecze się chleb lub bułki.  
Źródła
Nutritional Immunology by Jau-Fei Chen, Ph.D. (provo, Ut: Bright Ideas Press, 1995)
"Cactus Lower Blood Glucose Levels" in Herbalgram (Spring 1989)
Native Medicines by Khlee Keane (Alvena, Saskatchewan, Canada: published by the author).
Medicinal Plants by Michael Moore (Santa Fe, New Mexico: Museum of New Mexico Press, 1989). Edible and Medicinal Plants of the Rocky Mountains and Neighboring territories by Terry Willard Ph.D. (Calgary, Alberta, Canada: Wild Rose College of Natural Healing, 1992). 

Forum




  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Czech Republic
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter



    Chcę otrzymywać informacje o akcjach i nowościach



Copyright ©2018 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz