Canihuaco 250 g

Canihuaco 250 g

  • Canihuaco 250 g
  • Canihuaco 250 g
  • Canihuaco 250 g
  • Canihuaco 250 g
29,00 zł
s VAT
Dostępność:       
Producent:

POPIS
CAÑIHUACO to prażona i mielona mączka z ziaren Cañihua - kolejnego skarbu jaki nam podarowały Andy .
W Peru mączka CAÑIHUACO uchodzi za rarytas nie tylko ze względu na swoje odżywcze właściwości i lekkostrawność. To, co czyni ją super żywnością to wysoka 20% zawartość białka roślinnego, duża zawartość  błonnika, żelaza, witaminy E, przeciwutleniaczy, niezbędnych aminokwasów (ze znaczną ilość lizyny, tryptofanu i izoleucyny), których organizm nie może wytworzyć sam. Inne substancje czynne to cenny kwas foliowy i witaminy z grupy B, ryboflawina, witamina B1 i  uważana za witaminę młodości - E. Cañihuaco  jest również źródłem składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, fosforu, cynku, magnezu i dużej ilości żelaza.  Wysoka zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pomaga utrzymać jelita w dobrym stanie. Nie zawiera glutenu. Ma ciekawy smak z orzechową nutą.
JAK  UŻYWAĆ MĄCZKĘ CAÑIHUACO
 Canihuaco jest niezwykle wdzięcznym kulinarnym surowcem. Canihuaco z powodzeniem może zastąpić mąkę. Wręcz jest doskonałą alternatywą białej mąki. Można z niej przyrządzać np. słodkie kasze, biszkoptowe omlety w słodkiej i w słonej wersji,  Nadaje się do wypieku różnych rodzajów pieczywa, chleba, ciast, biszkoptów, herbatników, przyrządzania deserów  np. budyniu czekoladowego, może być  dodawane do mussli, kaszy owsianej, jogurtu czy mlecznych napojów. Z  Canihuaco uzyskuje się ciasto o lepszych wartościach odżywczych. Może być używane do wyrobu makaronu, dodawane do panierki. Dodane jako zagęszczacz do zup nadaje im bardziej wyrafinowany smak.  
W Peru Cañihuaco -jest dość typowym składnikiem zdrowych napojów, które przyrządza się gotując je około 20 minut z dodatkiem goździka i cynamonu lekko dosładzając. Na ulicach Cuzco i Puno jest sprzedawane po zmieszaniu z mlekiem i cukrem jako smaczny napój, przypominający kakao lub gorącą czekoladę.
Słowem, kulinarnej fantazji z Cañihua i  Cañihuaco nie da sie wyznaczyć żadnych granic.
 Mała uwaga:  tradycja głosi, że posiłki z Cañihua należy zapić wodą. 

Ludowa  peruwiańska medycyna zaleca tradycyjnie Canihuaco jako remedium :
Przy problemach z trawieniem i bólami żoładka.  
Przepis : 2 łyżki Canihuaco gotuje się w pół litrze wody przez 15 minut, można lekko osłodzić. Podzielić na dwie porcje , wypić.
Przy  sercowo naczyniowych problemach 
Przepis :
gotuje się  5 minut 1 łyżkę mączki zalaną szklanką wody.
Pije sie 2 x dziennie po filiżance.
 

Forum




  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Czech Republic
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter



    Chcę otrzymywać informacje o akcjach i nowościach



Copyright ©2019 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz