Canihua ziarna 250 g

Canihua ziarna 250 g

  • Canihua ziarna 250 g
  • Canihua ziarna 250 g
  • Canihua ziarna 250 g
  • Canihua ziarna 250 g
  • Canihua ziarna 250 g
29,00 zł
s VAT
Dostępność:       
Producent:

OPIS 
 Na trudno dostępnych wysokościach peruwiańskich Andów, gdzie niekorzystne warunki pozwalają rosnąć niewielkiej ilości roślin, doskonale się rozwija kolejny  skarb Andów - Cañihua - bardzo odżywcza kuzynka Quinuy  - również jak ona nie zawierająca glutenu. Ziarenka Cañihua  są mniejsze od ziaren Quinua i maja brązowy kolor. Produkcja Cañihua nie jest duża, ponieważ dojrzewanie ziaren na łodygach nie jest jednolite, co utrudnia i ogranicza jej zbiór. Ale ze względu na jej cenne wartości odżywcze -  wysokiej jakości białko roślinne, zawartości  błonnika, żelaza, witaminy E, przeciwutleniaczy i innych substancji, zainteresowanie nią rośnie coraz bardziej. To, co czyni ją super żywnością tonie tylko wysoka 20% zawartość białka. Łatwo trawione nasiona zawierają  dużo niezbędnych aminokwasów (ze znaczną ilość lizyny, tryptofanu i izoleucyny), których organizm nie  może wytworzyć sam. Inne substancje czynne to cenny kwasu foliowy  i witaminy z grupy B, ryboflawina, witamina B1 i  uważana za witaminę młodości - E. Cañihua  jest również źródłem składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, fosforu, cynku, magnezu i dużej ilości żelaza. Należy także wspomnieć o wysokiej zawartości  rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który pomaga utrzymać jelita w dobrym stanie. Canihua jest krewną Quinuy, ale różnica między nimi polega głównie w smaku. Cañihua ma bardziej orzeszkowy smak. Dla większości ludzi Cañihua jest delikatesą. I to w postaci jak  ziaren tak i popularnej w Peru mączki nazywanej Cañihuaco. Nie zawiera glutenu, dlatego jest ceniona przez osoby cierpiące na celiakię. Ma także niski indeks glikemiczny.
Od 1985 roku Cañihua wraz z Quinoa i peruwianską Maką wchodzą w skład diety astronautów, dzięki czemu zyskują międzynarodowy rozgłos.    
WIĘCEJ INFORMACJI O ROŚLINIE CAÑIHUA  ZNAJDZIECIE W ZIELNIKU  PERUWIAŃSKICH ZIÓŁ. 
  
JAK JĄ MOŻNA WYKORZYSTAĆ  W KUCHNI :
 
Ziarenka  Cañihua  są mniejsze od ziaren Quinua, ale również  w czasie gotowania "wypuszczają" małe, białe, chrupiące ogonki. Sa bardzo smaczne   o lekko slodkawo orzechowym smaku. 

Cañihua gotujemy albo w wodzie, albo w wywarze mięsnym czy warzywnym, wg uznania,  w stosunku 1:1 albo 1:2  - dwie porcje wody.  Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem 15-20 minut.

 W Peru, na przykład przyrządza się z niej potrawe podobną do naszego ryżu z jabłkami czy innym owocem. 
Może być podstawą do rozmaitych „risotto”,
 jako składnik  wielu mięsnych i warzywnych kotlecików, farszy itp.
 Jest bardzo wdzięcznym surowcem do wymyślania różnych pokarmów czy to w wersji słodkiej czy słonej, a nawet pikantnej. 
Nadaje się także do różnych sałatek, może zastąpić ryż lub makaron. Jej aksamitny i bardziej kruchy niż Quinua orzechowy smak może wzbogacić każdą sałatkę. 
Może być spożywana z jogurtem, śmietaną, wystarczy dodać ją do swojego ulubionego posiłku. Jest dodawana także do deserów.

Cañihuaco - czyli lekko prażona mączka z Cañihua, która powstaje proprzez zmielenie ziaren jest w Peru dość typowym składnikiem zdrowych napojów, które przyrządza się gotując ją cca 20 minut z dodatkiem goździka i cznamonu lekko dosłądzając . 
Canihuaco może zastapić mąkę, jest wręcz doskonałą alternatywą białej mąki. Można z niej przyrządzać np.słodkie kasze,biszkoptowe omlety, jak  w słodkiej tak i w słonej wersji, 
piec przeróżne ciasta, owocowe batoniki, 
może być  dodawane do musli, kaszy owsianej, jogurtu czy mlecznych napojów. 
Słowem, kulinarnej fantazji z Cañihua i  Cañihuaco nie da sie położyć żadnych granic. 
 Mała uwaga:  tradycja głosi, że posiłkiz Cañihua należy zapić wodą. 
 
 

Forum




  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Czech Republic
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter



    Chcę otrzymywać informacje o akcjach i nowościach



Copyright ©2019 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz