Algarrobo - karob peruwiański 500 g

Algarrobo - karob peruwiański  500 g

  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
  • Algarrobo - karob peruwiański  500 g
45,00 zł
s VAT
Dostępność:       
Producent:

Parlament Europejski i Rada Europy wydały rozporządzenie nr. 1924/2006, które zakazuje podawania informacji na temat leczniczych właściwości roślin lub produktów z nich. Nie możemy już podawać informacji o relacji między roślinami leczniczymi a zdrowiem człowieka … Zakaz ten obowiązuje mimo to, że wszystkie zioła są przebadane naukowo, a ich zdrowotne działanie na organizm zostało potwierdzone nie tylko tysiącletnią tradycją, ale również doświadczeniami naukowymi. Zioła i produkty z roślin leczniczych są dopuszczone do sprzedaży jako suplementy diety, a z założenia dyrektyw EU suplement diety nie może leczyć, więc nie możemy na jego opakowaniach ani na stronach internetowych umieszczać takich informacji, chociaż są prawdziwe.
Dlatego, aby nie pozbawiać Państwa rzetelnych informacji o właściwościach oferowanych przez nas ziół stworzyliśmy osobną podstronę o nazwie „ ZIELNIK PERUWIAŃSKICH ZIÓŁ I ROŚLIN LECZNICZYCH”. Więcej w artykule” CZY LECZENIE ZIOŁAMI ZOSTANIE ZAKAZANE ? „
OPIS
ALGARROBO PERUWIAŃSKI KAROB.
Owoce drzewa Algarrobo kształtem przypominają strąki fasoli rosnące zazwyczaj w pęczkach po kilkanaście sztuk. Po zmieleniu znajdujących się w nich nasion powstaje smaczny i odżywczy proszek nazywany Karob (Carob), chleb świętojański czy chleb Świętego Jana. Peruwiańskie Algarrobo ma jaśniejszy beżowy kolor od uprawianego w Europie.

Algarrobo w smaku przypomina słodkie kakao. Uważane jest za jego zdrowy zamiennik i substytut czekolady. Jest naturalnie słodkie, nie zawiera kofeiny, posiada małą ilość tłuszczu i nie powoduje alergii. Stosowany do wypieków - podobnie jak kakao nadaje im ciemną barwę.
Karob zawiera bardzo mało tłuszczu, cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, białka, pektyny oraz błonnik. Zawartość błonnika i pektyn ułatwia trawienie. Zawiera także minerały, mikrolementy, między innymi fosfor iżelazo oraz witaminy. Między innymi jest źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu. Garbniki w nim zawarte hamują rozwój bakterii w organiźmie. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również doskonałym przeciwutleniaczem.
Właściwości Karobu był badane między innymi w Niemieckim Instytucie badań składników odżywczych w potrawach. Naukowcy stwierdzili, że regularne spożywanie chleba świętojańskiego może zmniejszyć stężenie lipidów we krwi i przyspiesza spalanie, korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawia trawienie. Taniny zawarte w Karobu nie są rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii ( stosuje się go przy biegunkach u dzieci i dorosłych). Dzięki właściwościom wykrztuśnym ułatwia wykasływanie. Polecany jes twięc także palaczom.
SKŁAD
Mączka z ziaren strąków peruwiańskiego Algarrobo. Gwarantujemy wysoką jakość, czystość i zgodność gatunku botanicznego.
JAK STOSOWAĆ ALGARROBO
Przez niektórych Algarrobo jest cenione jest wyżej niż kakao. Dzięki swoim składnikom stanowi cenna odżywkę, może go używać każdy, ale w szczególności dzieci, matki karmiące, osoby po przebytych chorobach i operacjach, ludzie starsi i wyczerpani, sportowcy. Może być spożywany przez osoby na diecie raw food, ponieważ jego użycie do potraw nie wymaga obróbki termicznej. Dodaje się je do przygotowania deserów, budyniów, jako wzbogacenie smaku różnych kaszek i innych potraw, wyrobu domowych czekolad czy do napoju kakao. W cukiernictwie używane jest do przyprawiania herbat, kaw, napojów czy koktajli. Należy pamiętać, że Algarrobo dodajemy połowę mniej niż kakao.
Można stosować do zagęszczania dań. Weganie stosują go zamiast kakao, kawy i czekolady.
W przypadku dzieci proponujemy do15 g proszku dziennie wprowadzając stopniowo, każdego dnia więcej. Karob można zmieszać np. z utartym jabłkiem albo innym owocem lub produktem mlecznym.
JAKO CIEKAWOSTKA
Z Karobu uzyskuje się także gumę karobową, (znaną także jako mączka chleba świętojańskiego), która używana jest w przemyśle spożywczym jako emulgator, stabilizator, zagęstnik, nośnik i oznaczana jest symbolem E410.
Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, przy produkcji syropów a nawet papieru.

Forum




  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Czech Republic
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter



    Chcę otrzymywać informacje o akcjach i nowościach



Copyright ©2019 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz