Sposób przygotowania ziół

OGÓLNE ZASADY PRZYGOTOWYWANIA ZIÓŁ DO SPOŻYCIA

 zioła z peru, peruwiańskie zioła, naturalne peruwiańskie produkty      zioła z peru, peruwiańskie zioła, naturalne peruwiańskie produkty


    •     Zioła najlepiej gotować w szklanym, żaroodpornym naczyniu lub emaliowanym garnku (w żadnym wypadku nie aluminiowym!). Można je gotować pod przykryciem lub nie – nie ma to znaczenia. Kolor i smak wywaru zależy od jakości wody i od czasu gotowania.

    Zalecaną porcję ziół należy zalać odpowiednią ilością zimnej wody i zagotować. Od momentu wrzenia gotować na małym ogniu wymaganą ilość czasu. Przecedzić (od razu lub po kilku minutach) przez plastikowe sitko do słoika lub dzbanka  i pić w ciągu dnia – ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

•     Zioła w postaci listków i gałązek gotujemy od 5 do 10 minut, a w postaci kory od 15 do 20 minut. Jeśli łączymy dwa zioła: jedno w postaci kory, a drugie listków np. Uncaria Tomentosa i Muňa-Muňa, najpierw gotujemy przez 10 minut Uncaria tomentosa, po czym dodajemy Muňa-Muňa i całość gotujemy jeszcze 10 minut.
 
•    Zioła w postaci kory pije się na 1 godz. przed lub 1 godz. po jedzeniu. Pozostałe (liście i gałązki) –jeśli nie ma innych ,szczególnych zaleceń, pić kiedykolwiek w ciągu dnia, między posiłkami.
Nie należy przechowywać wywaru na słońcu, a przezroczyste naczynie zaleca się przykryć, by nie poddawać go wielogodzinnemu działaniu światła.

•     Nie zaleca się przechowywania gorących ziół w termosie ze względu na możliwość ewentualnych niepożądanych reakcji pod wpływem długotrwałej wysokiej temperatury.
 
•     Jeśli powinniśmy pić zioła 3 razy dziennie, a np. praca zawodowa lub podróże to uniemożliwiają, można  zastępować picie wywarów zażywaniem ekstraktu w kapsułkach. Można to robić sporadycznie, bądź – jeśli jeśli warunki uniemożliwiają przygotowywanie wywarów – zastąpić je ekstraktami. Jednak dobrze jest nie rezygnować całkowicie z wywarów i pić je, gdy tylko sytuacja na to pozwala.

    Sangre de Drago pijemy na czczo.
 

 PRAKTYCZNA RADA:

Przygotowane wywary można zabierać ze sobą (np. do pracy lub w podróż) w szczelnej butelce, słoiku bądź w hermetycznym pojemniku.


UWAGI

•     Ziół peruwiańskich w zasadzie nie łączy się w postaci mieszanek. Można jednak gotować Uncaria Tomentosa (popularnie zwana Vilcacorą) z Tahuari, Uncaria T. z Chuchuasi, Uncaria T. z Muna–Muna, Uncaria T. z Chanca Piedra oraz Chanca Piedra z Cola de Caballo.
 
•     Nawet po kilku dniach kuracji może u niektórych osób nastąpić pogorszenie samopoczucia. Ten tzw. kryzys terapeutyczny, jest stanem prawidłowym i krótkotrwałym, nie powinien zatem niepokoić ani zniechęcać do systematycznego picia ziołowych wywarów.

 
zioła z peru, peruwiańskie zioła, naturalne peruwiańskie produkty zioła z peru, peruwiańskie zioła, naturalne peruwiańskie produkty      zioła z peru, peruwiańskie zioła, naturalne peruwiańskie produkty
 







  • Kontakt
    UNCARIA ČR, s.r.o.
    Smetanova 3, 466 01 Jablonec nad Nisou
    Czech Republic
    Tel/fax: +420 483 330 600
    GSM: +420 724 104 120, +420 775 103 506
    E-mail: info@uncaria.cz
  • Newsletter



    Chcę otrzymywać informacje o akcjach i nowościach



Copyright ©2017 Uncaria.cz | All rights reserved
Made by: Confusers.cz