Caigua



Cyclanthera pedata L. Schard
KOLEJNY ZADZIWIĄJCY DAR PERUWIAŃSKIEJ PRZYRODY - ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, SILNY, NATURALNY SPALACZ TŁUSZCZU - DROGA DO SZCZUPŁEJ SYLWETKI I DO CHOLESTEROLU NA WŁAŚCIWYM POZIOMIE.
Caigua  lub Caigui to prastara, znana już w kulturze Mocha, peruwiańska roślina pnąca występująca w ciepłym i wilgotnym klimacie. Jej nazwy rdzenne to: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a w języku Quechua  - achocha lub achoccha.  




    CAIGUA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ

To mocno rozgałęzione pnącze o elipsowatych liściach pnie się przy pomocy długich wąsów, dorastając do 5 metrów wysokości. Jego niewielkie żółtawe  kwiaty w formie kielicha  wytwarzają lekko spłaszczone owoce przypominające wyglądem ogórki z zaostrzonym końcem. Owoce te, osiągające długość 20 cm, mają barwę od ciemnozielonej po prawie białą i nieregularną powierzchnię pokrytą delikatnymi kolcami.
Dojrzały owoc Caigua jest bogaty w sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, białko, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawiera też kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy głównie  B i C, lipoproteiny i substancje steroidowe: β-sitosterol i jego 3-β-D-glukozyd.
W Peru Caigua cieszy się powszechnym uznaniem jako żywność o niskiej wartości kalorycznej i wyjątkowych walorach zdrowotnych. Zasłynęła przede wszystkim  jako „specjalista“ od cholesterolu, bowiem występujące w niej substancje bioaktywne mają korzystny wpływ na metabolizm lipidów. Obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, podwyższają równocześnie poziom cholesterolu „dobrego” HDL. Dzięki tym właściwościom Caigua jest wykorzystywana w profilaktyce miażdżycy  tętnic i naczyń  krwionośnych, gdyż oczyszcza je ze złogów i tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Wspomaga ponadto leczenie nadciśnienia i cukrzycy.
Wszystkie części Caigua  służą zdrowiu.
Zmielone nasiona, przyjmowane  na czczo,  używa się do wyeliminowania pasożytów, zaś napar  z nich jest stosowany do obniżenia  ciśnienia.
Surowy sok ma zastosowanie przy zapaleniach ucha,jako zewnętrzny okład.
Także owoce i liście  mają działanie przeciwzapalne i  używane są, po ich uprzednim zmiażdżeniu, jako okłady na zanieczyszczoną czy zainfekowaną powierzchnię skóry.
Surowy lub gotowany owoc jest stosowany w cukrzycy oraz w zaburzeniach ze strony układu krążenia.
Działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie w schorzeniach układu oddechowego, a także w dolegliwościach stawowych. Młode pędy i liście mogą być również używane jako wartościowe warzywo, a korzenie służą do czyszczenia zębów.
Caigua spożywa się zarówno surową, jak i  gotowaną. Wnętrze owocu, oczyszczone z nasion, nadziewa się mięsem, rybą lub serem, a następnie piecze. Można je także marynować jak ogórki albo stosować w formie sproszkowanej.
Składniki zawarte w Caigua są doskonałym regulatorem metabolizmu weglowodanów i tłuszczy. Znacznie obniżając ich poziom poprzez zmuszenie organizmu do spalania swoich rezerw,  przyczyniają się skutecznie do zmniejszenia masy ciała u ludzi z nadwagą, nie zaburzając jednakże prawidłowej równowagi. Korzystny wpływ tej rośliny na zdrowie  został przeanalizowany i potwierdzony w szeregu badań i testów.
Prowadzone są one głównie w Peru, ojczyźnie Caigua, a dzięki ich wynikom roślina zdobywa coraz większe uznanie i miano żywności funkcjonalnej.

Przykładowo, jedno z badań, przeprowadzone i udokumetowane  w  1995 roku przez Gustavo F. Gonzalesa  i zespół  na  Uniwersytecie Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) w Limie, wykazało po 12 tygodniach podawania   sześciu kapsułek (po 200 mg) dziennie:

zmniejszenie aż o 23% LDL-cholesterolu oraz wzrost o 42% HDL-cholesterolu.

WYNIKI BADAŃ WSKAZUJĄ  PONADTO, że dawka 1-2 g dziennie sproszkowanej Caigua:
• obniża poziom cholesterolu,
• oczyszcza  ściany tętnic i żył  ze złogów cholesterolowych
• pomaga w chorobach układu krążenia,
• zapobiega miażdżycy (arteriosklerozie),
• chorobom  serca, (chorobie wieńcowej) – profilaktyka  ataków serca i  zawałów,
• oczyszcza krew, zapobiega powstawaniu żylaków,
• obniża podwyższone ciśnienie krwi i stabilizuje je,
• metabolizuje tłuszcze, redukuje nadwagę, cenna pomoc w zwalczaniu otyłości
• pomaga zachować prawidłową wagę ciała,
• zapewnia utrzymanie zdrowej sylwetki ciała,
• redukuje cellulitis,
• obniża  poziom cukru we krwi, zapobiega cukrzycy i jest pomocna w jej leczeniu,  • pomaga   przezwyciężać obciążenia spowodowane złymi nawykami  
  żywieniowymi,
• ma działnie przeciwbólowe i jest stosowana w problemach żołądkowo-jelitowych,
• zapobiega także, dzięki własnościom przeciwzapalnym, powstawaniu zmian        zwyrodnieniowych stawów,
• wspiera leczenie stwardnienia rozsianego,
• spowalnia proces starzenia się komórek, odmładza organizm i ciało, pomaga zachować zdrowie.
Warto w tym miejscu dodać, że w Peru Caigua, wraz z ziołem Hercampuri oraz Sacha Inchi, jest stosowana jako „odmładzacz”organizmu, oraz do redukcji nadwagi i cellulitisu.

W uprawie tego cennego pnącza Peru wiedzie prym, ale obecnie, ze względu na coraz większą popularność, jaką zawdzięcza swoim właściwościom, Caigua jest uprawiana również w wielu częściach Ameryki Południowej i Środkowej.

 
STOSOWANIE
Kapsułki : zażywać od  4-6 kapsułek dziennie.  Dawkę tę można przyjąć jednorazowo - rano na czczo.
W postaci proszku:  1-3  płaskich  łyżeczek  dziennie,  najlepiej  przed posiłkiem.  Nie należy podawać kobietom w ciąży ani matkom karmiącym.
UWAGI:
Nie zaleca się przekraczania dziennego dawkowania.
Zdaniem dietetyków Caigua to bardzo zdrowa dieta – nazywają ją drogą do szczupłej sylwetki i zdrowia bez ryzyka. Zaleca się stosowanie jej przez 3 miesiące, potem należy zrobić 3 -tygodniową przerwę i ewentualnie powtórzyć kurację przez następne 3 miesiące.

Przyroda to niewiarygodnie bogata i potężna apteka, z której dóbr powinniśmy świadomie korzystać.
Peruwiańska Caigua to jej kolejny skarb – tym razem wyjątkowo skuteczne narzędzie do walki ze „zmorą” naszych czasów - otyłością i „cholesterolem” oraz wysokim poziomem cukru.
Warto jednak podkreślić jej doniosłą rolę także w profilaktyce przeróżnych schorzeń, do której powinniśmy przywiązywać szczególną wagę, by tym schorzeniom skutecznie zapobiegać.  




   CAIGUA MOŻNA KUPIĆ TUTAJ
ŹRÓDŁA
Plantas Medicinales Nativas del Peru, PALACIOS VACCARO W.J., Concytec, Lima, Perú, 1997,
The Healing Forest, SCHULTES E.R., RAFFAUF R.F., DioscoridesPress, Portland (OR), USA, 1992, ISBN 0-931146-14-3
 Amazonian Ethnobotanical Dictionary, DUKE A.J., VASQUEZ R., C.R.C. Press, Boca Raton, USA, 1994,
Diccionario enciclopedico de plantas utiles del Perú, BRACK EGG A., CBC - Centro de Estudios Regionales Andinos «Bartolomé de Las Casas» , Cuzco, Perú, 1999 , ISBN 9972-691-21-0
Vocabulario de los nombres vulgares de flora peruana, SOUKUP J. SDB, Editoria Salesiana, Lima, Perú, 1975
Užitkové rostliny tropů a subtropů, VALÍČEK P. a kol., Academia, Praha, ČR, 2002, ISBN 80-200-0939-6


© Uncaria ČR.
Autorem tekstów i większości fotografii znajdujących się na tych stronach jest firma Uncaria ČR.
Wszelkie kopiowanie,powielanie i wykorzystanie ich bez zgody firmy Uncaria ČR jest zabronione i będzie traktowane jako naruszenie praw autorskich.


Tagi / Słowa kluczowe: układ krążenia , cukrzyca, cholesterol, nadciśnienie, starzenie się organizmu, problemy trawieniem, żylaki, arterioskleroza, nadwaga, otyłość, stwardnienie rozsiane, miażdżyca, choroba wieńcowa, cellulitis, serce,



Używa się przy problemach z:
Cukrzyca  /  Cholesterol  /  Krążenie  /  Nadwaga  /  Trawienie
Z powrotem